1100 scholieren en bestsellerdichter Marc Pairon zorgen voor een groots poëzie-evenement

27 januari 2001: Gedichtendag

Ter gelegenheid van gedichtendag 2011 organiseert het Mariagaarde Instituut uit Westmalle donderdag een poëziemarathon met Marc Pairon, de dichter die precies twee jaar geleden zijn comeback maakte en intussen zowat alle literaire verkooprecords inzake poëzie brak. Hij draagt de hele dag gedichten voor en gaat met jongeren in discussie over de zin en onzin van poëzie. Om 11u30 zorgen de 1100 leerlingen samen met Pairon voor een groots poëzie-evenement op het binnenplein van de school.

De in de school geplande gedichtendag-activiteiten passen mooi in het jaarthema ‘een toefje kleur’.

De leerlingen van het 1ste en 2de jaar van het secundair onderwijs maken in de lessen plastische opvoeding kleurrijke werkstukjes en in de les Nederlands kleurgedichten. De werkstukjes en gedichten worden nadien in de gangen tentoongesteld.
In het 3de en 4de jaar schrijven of zoeken de leerlingen hoopvolle, kleurrijke gedichten, die ze aan hun medeleerlingen schenken en aan ballonnen hangen.
De leerlingen van het 5de en 6de jaar krijgen in hun klas een kort optreden van Marc Pairon, die voordraagt uit eigen werk. Hij gaat van klas naar klas en schenkt aan iedere scholier een exemplaar van de dichtbundel ‘Ontbijt op bed’.
“Wij merken dat onze leerlingen vaak de behoefte hebben om zich te uiten, maar dat moeilijk kunnen. Het valt ons ook op dat zij gevoelig zijn voor het poëtische”, zegt Diane Van Hove, directrice van het Mariagaarde Instituut. “Wij hopen dat de gedichten die zij vandaag te horen en te lezen krijgen, hen doen beseffen dat zij niet alleen staan met hun vertwijfeling, verdriet, vreugde, enzovoort, maar dat dit alles het leven tot het leven maakt. Misschien zet het hen ook aan om zelf wat schrijfsels op papier te zetten. De verwoording van emoties is vaak al een eerste stap in de verwerking ervan.”
Poëzieperformance met 1100 scholieren
Net voor de middag wordt op het centrale grasplein een groots evenement voorzien waaraan alle leerlingen van de school zullen deelnemen met ruim 1100 ballonnen waaraan gedichten zijn bevestigd. Marc Pairon zal een performance geven en samen met de leerlingen het gedicht ‘Maretak’ voordragen. Daarna worden op zijn teken de ballonnen de lucht ingelaten.
www.mariagaarde.be 

Comments