Persberichten

De Kinderspelen: romandebuut van Marc Pairon

20 november 2013 • Vandaag verschijnt ter gelegenheid van de Internationale Dag van de Rechten van het Kind het romandebuut van Marc Pairon (°1959). In De Kinderspelen vertelt hij op ongewone wijze de lotgevallen van een hartstochtelijk plattelandsgezin, dat zich uit de ‘eerste wereld’ heeft teruggetrokken. Toch blijft de moderne samenleving herkenbaar en laat ze zich geregeld van haar onzedelijke kant zien. ‘De Kinderspelen’ is een indringend en ontroerend verhaal over incest, dementie, racisme, materialisme…

Met de publicatie van deze roman wil Marc Pairon, verwijzend naar zijn eigen verleden, extra aandacht vestigen op de Internationale Dag van de Rechten van het Kind. In ‘De Kinderspelen’ is één van de verhaallijnen de kinderrechten: het recht op veilig drinkwater, het recht om op te groeien bij familie, het recht op spelen, het recht op bescherming tegen mishandeling en (huiselijk) geweld, het recht op eigen geloof en cultuur…

Janneman Pairon (8 jaar) stelt ‘Mijn eerste boek’ voor

12 februari 2012 • Vandaag werd in Aquatopia in Antwerpen het eerste boek van Janneman Pairon voorgesteld. Het boek heet toepasselijk ‘Mijn eerste boek’. Janneman moet momenteel de jongste schrijver van Vlaanderen zijn, want hij is nog maar 8 jaar. Toen Janneman zelf nog niet kon schrijven, werden sommige uitspraken door zijn vader genoteerd. Andere teksten schreef hij zelf en ook de tekeningen in het boek werden door Janneman gemaakt.

‘Mijn eerste boek’ is een verzameling fenomenale vertellingen, verrassende opvattingen en grappige spreuken over draken, dinosaurussen, koningen, oorlogen, Leonardo da Vinci, René Magritte...

Chinees-Nederlandse bestsellerauteur valt voor Vlaamse volksdichter

Antwerpen, 23 januari 2013 • De Chinees-Nederlandse bestsellerauteur Lulu Wang is in vervoering geraakt van het werk van de Vlaamse dichter Marc Pairon. Over zijn ter gelegenheid van Gedichtendag 2013 verschenen dichtbundel ‘Minnedichter zkt Muze’ schreef ze:

‘De poëzie van Marc Pairon is verfrissend en fijnzinnig. Zelfs ruige, erotische dichtregels verliezen hun tedere en vrouwvriendelijke ondertoon niet. Met plezier lees en herlees ik ze. Ze ontroeren me, brengen me aan het lachen, huilen, denken en nadenken. Mijn diepe bewondering.’

Dat poëzie niet meer door een groot publiek gewaardeerd wordt, is verleden tijd. In 2009 werd Marc Pairon, dankzij de verkoop van zowat 60.000 dichtbundels dat jaar, door de pers uitgeroepen tot ‘meest gelezen dichter van Vlaanderen’.

Vorige maand verscheen van zijn hand het spreuken- en aforismenboek ‘Een doofpot is een Belgisch streekgerecht’. Ook deze publicatie zit op bestsellerkoers, want al na enkele weken gingen er ruim 6000 exemplaren over de toonbank.

‘Niet alle bestsellers zijn kookboeken’

Reeds meer dan 7000 exemplaren in voorbestelling

Antwerpen, 6 december 2012 • Morgen is bij zowat alle boekverkopers het nieuwe boek van dichter Marc Pairon verkrijgbaar. Deze keer geen liefdesverzen maar wel 1000 pakkende oneliners, flitsverhalen en vlijmscherpe ‘twitteratuur’ met een knipoog. Pairon schuwt geen enkel onderwerp, ruim overgoten met satire en humor. En opnieuw zorgt hij ervoor dat dankzij de grote oplage de lezer kan meeprofiteren van de extra lage drukkosten. ‘Een doofpot is een Belgisch streekgerecht’ – een kwaliteitsuitgave mét harde kaft – wordt namelijk aangeboden aan slechts… 5 euro. Geen wonder dat er al meer dan 7000 werden besteld. De derde druk is al in voorbereiding.

“Mijn gedichten mag men voorlezen à volonté”

Dichter Marc Pairon ergert zich aan nieuwste SABAM-offensief

Antwerpen, 13 maart 2012 • Vandaag berichtten de media dat SABAM van openbare bibliotheken 250 EUR per jaar eist indien er voorleesuurtjes worden georganiseerd. Dichter Marc Pairon ergert zich aan het gedrag van de auteursrechtenorganisatie en wil samen met andere auteurs, die niet aangesloten zijn bij SABAM, een tegenoffensief lanceren. “Dit soort praktijken dienen de kunst en literatuur hoegenaamd niet. Integendeel, ze smoren artistieke initiatieven in de kiem”.

‘Kaas’ van Willem Elsschot en romandebuut van Marc Pairon vertaald naar het Arabisch

Antwerpen, 29 maart 2011 • Binnenkort publiceert het National Center for Translation, de grootste Arabische uitgeverij van vertaalde literaire werken, enkele werken van Vlaamse auteurs. Eind maart verschijnt de Arabische vertaling van Elsschots klassieker ‘Kaas’. De vertalingen van ‘Het dwaallicht’ en ‘Een ontgoocheling’ zijn in voorbereiding. Opmerkelijk is dat eind deze maand ook twee werken van bestsellerdichter Marc Pairon in het Arabisch zullen verschijnen: zijn romandebuut ‘De Kinderspelen’ en ‘De Mooiste Liefdesverzen’, een bloemlezing Pairons liefdesgedichten. Bovendien publiceert dezelfde uitgeverij begin 2012 de vertaling van Pairons recent verschenen aforismenboek ‘Erotiek is seks zonder lachbuien’.

Eerste aforismenbundel van Marc Pairon ligt in de winkel: ‘Erotiek is seks zonder lachbuien’

Antwerpen, 18 februari 2011 • Twee jaar na zijn comeback als dichter, publiceert Marc Pairon zijn eerste aforismenbundel. ‘Erotiek is seks zonder lachbuien’ ligt vanaf vandaag in de boekhandel. Het is een verzameling van veelal grappige oneliners, pikante kernspreuken, luchtige zegswijzen en drieste doordenkers. De bestsellerdichter bundelde trouwens een aantal van deze aforismen en brengt ze als stand-upcomedian in een eigen show waarmee hij momenteel door Vlaanderen en Nederland toert.

Dichter wordt stand-upcomedian

Marc Pairon geeft verrassende wending aan zijn loopbaan

Antwerpen, 3 februari 2011 • Twee jaar geleden maakte Marc Pairon, na 28 jaar zijn comeback als dichter. Sindsdien publiceerde hij negen verzenbundels waarvan in totaal ruim 60.000 exemplaren over de toonbank gingen. Een huzarenstuk dat niemand ooit heeft voorgedaan in een markt waar doorgaans slechts 400 tot 500 exemplaren van een bundel gedrukt worden. Sinds enkele maanden echter schrijft Marc Pairon aforismen, krachtige oneliners. Hij bundelde ze tot een stand-upcomedyshow, getiteld ‘Erotiek is seks zonder lachbuien’, die op zaterdag 5 februari om 22u00 in première gaat in Buster Podium in Antwerpen.

1100 scholieren en bestsellerdichter Marc Pairon zorgen voor een groots poëzie-evenement

27 januari 2001: Gedichtendag

Ter gelegenheid van gedichtendag 2011 organiseert het Mariagaarde Instituut uit Westmalle donderdag een poëziemarathon met Marc Pairon, de dichter die precies twee jaar geleden zijn comeback maakte en intussen zowat alle literaire verkooprecords inzake poëzie brak. Hij draagt de hele dag gedichten voor en gaat met jongeren in discussie over de zin en onzin van poëzie. Om 11u30 zorgen de 1100 leerlingen samen met Pairon voor een groots poëzie-evenement op het binnenplein van de school.

De in de school geplande gedichtendag-activiteiten passen mooi in het jaarthema ‘een toefje kleur’.

Bestsellerdichter Marc Pairon valt ten prooi aan zijn ‘Grootste, Jongste, Vrouwelijke Fan’

Antwerpen, 9 april 2010 • Op een kille zondagmorgen in januari ontving dichter Marc Pairon een e-mail in versvorm van een vrouwelijke fan met het verzoek om enkele van zijn gedichten in MP3-formaat ter beschikking te stellen. Pairon voelde zich geflatteerd, hij dook een studio in en sprak een 20-tal verzen in die ter gelegenheid van Valentijn aan het publiek werden voorgesteld. De dichter en zijn ‘Grootste, Jongste, Vrouwelijke fan’, voelden zich steeds meer tot elkaar aangetrokken en er ontspon zich tussen de twee een intense verzencorrespondentie, die alsmaar intiemer werd. De dichter had zijn muze gevonden. Op 9 april 2010, de dag waarop zij verjaart, publiceert hij als verjaardagsgeschenk een selectie uit hun wederzijdse minnezangen.

Inhoud syndiceren