Dichter wordt stand-upcomedian

Marc Pairon geeft verrassende wending aan zijn loopbaan

Antwerpen, 3 februari 2011 • Twee jaar geleden maakte Marc Pairon, na 28 jaar zijn comeback als dichter. Sindsdien publiceerde hij negen verzenbundels waarvan in totaal ruim 60.000 exemplaren over de toonbank gingen. Een huzarenstuk dat niemand ooit heeft voorgedaan in een markt waar doorgaans slechts 400 tot 500 exemplaren van een bundel gedrukt worden. Sinds enkele maanden echter schrijft Marc Pairon aforismen, krachtige oneliners. Hij bundelde ze tot een stand-upcomedyshow, getiteld ‘Erotiek is seks zonder lachbuien’, die op zaterdag 5 februari om 22u00 in première gaat in Buster Podium in Antwerpen.

Marc Pairon slaagde erin om sinds zijn comeback maar liefst met zes werken in de boekentop-100 te belanden. Zijn poëzie valt bij een groot publiek in de smaak. De toegankelijkheid van de gedichten, de herkenbaarheid van de onderwerpen en de – omwille van de hoge oplagen – correcte verkoopprijzen van de verzenbundels zijn daar niet vreemd aan. Al gauw werd hij door de media omschreven als ‘Vlaanderens best verkopende dichter’.
Nu wijdt Marc Pairon zich aan het schrijven van aforismen. Dit zijn korte, bondige uitspraken, die vaak niet meer dan een regel lang zijn. Zijn oneliners zijn vaak grappig of absurd, maar ze bevatten doorgaans een boodschap van wijsheid. Nu geeft Vlaanderens bestsellerdichter een verrassende wending aan zijn carrière: hij wordt stand-upcomedian.
Op zaterdag 5 februari om 22u00 vindt in Buster Podium aan de Antwerpse Kaasrui de première plaats van ‘Erotiek is seks zonder lachbuien’. Pairons show staat bol van de oneliners. Deze specifieke humordiscipline is niet vergelijkbaar met de gevestigde stand-upcomedywaarden. Het vernieuwende aan het concept is dat deze vorm van stand-upcomedy door niemand anders wordt beoefend binnen het Nederlands taalgebied. Veelal grappig, maar steeds verrassend, zo kan men de oneliners van Marc Pairon omschrijven.
“Tijdens mijn show snij ik thema’s aan zoals relaties, liefde en erotiek. Na drie huwelijken en zeven kinderen te hebben verwekt, weet ik als ervaringsdeskundige waarover ik praat”, glimlacht Marc Pairon. “Zelfs zwaarwichtige onderwerpen ga ik niet uit de weg, maar toch breng ik mijn uitspraken met de nodige verfijning.”
www.marcpairon.com
www.liefdesverzen.be

Recensies van het boek ‘Erotiek is seks zonder lachbuien’, dat binnenkort verkrijgbaar is in de boekhandel:

'Na de aforismen zijn er nu eindelijk de paironismen.
In dit geval een glimlachklare kruising van Louis Tobback en Goedele Liekens.'
Geert Hoste, cabaretier

‘Ik lees zelden wijsheden die zinnen prikkelen
of prikkelende zinnen die wijsheden bevatten,
maar de aantekeningen van Marc Pairon vormen hierop een uitzondering.’
Lulu Wang, auteur

‘Op magistrale wijze slaagt Marc Pairon erin wijsheid hedendaags te verwoorden. Zelden waren wijsheidspreuken zo dichtbij de lezer als in deze verzameling ‘aantekeningen’’.
Prof. Abied Alsulaiman, Toegepaste Taalkunde, UFSIA

‘Als volkdichter lokt Pairon met zijn bijzondere aforismen herkenning uit. Of is het een vernieuwde kijk op het bestaan? Hoe bruusker, hoe beter. Soms ondeugend, soms stout, maar altijd: pittig!’
Prof. Dr. Gust De Meyer, Communicatiewetenschappen, KU Leuven

‘Als woordkunstenaar slaagt Marc Pairon er andermaal in ontroering te veroorzaken. In deze bundel heeft hij het op de lachspieren gemunt: van een glimlach, het teken van herkenning, tot en met het onbedaarlijk lachen.’
Walter Soethoudt, voormalig uitgever, auteur

‘Als dichter kent Marc Pairon de waarde van het woord. Het is overigens geen toeval dat de beste aforismenschrijvers ook dichter zijn. Ik wens Marc Pairon nog vele kortsluitingen toe en de lezers evenveel plezier als ondergetekende.’
Gerd de Ley, ‘Keizer van de aforismen’, auteur, acteur

Over Marc Pairon
Sinds begin 2009 is Marc Pairon (°Wilrijk, 1959) de meest gelezen dichter van Vlaanderen. Hij brak tal van literaire verkooprecords. Er gingen inmiddels van zijn verzenbundels ruim 60.000 exemplaren over de toonbank, wat voor Nederlandstalige poëzie ongezien is.
Wegens familiale omstandigheden liep hij maar tot zijn vijftiende school en bracht hij zijn verdere tienerjaren als clochard door, zwervend door Europa. Wanneer hij nu en dan in België was, voorzag hij in zijn levensbehoeften door gestencilde teksten in Antwerpse cafés te verkopen. Zijn bijzondere stijl trok de aandacht van de befaamde poëet Nic van Bruggen en van de entourage van de Pink Poets.
In 1981 werd Marcs debuut gepubliceerd. Tijdens de persvoorstelling van ‘Splinters’ prees Nic van Bruggen Marc Pairon de hemel in (‘Pairon schrijft poëzie alsof hij Pegasus zelf de teugels aanbond’). Hoewel Pairon talrijke lovende kritieken kreeg en een graag geziene gast was op literaire voorstellingen, hield hij het dichtersleven snel voor bekeken. Hij wendde zijn creativiteit nadien vooral aan in het zakenleven.
In 1987 publiceerde Pairon nog de surrealistische bundel ‘Stellingname over de homofiele neigingen van zeepaardjes in de koude golfstroom van Gilbraltar’, een reeks korte verhalen over de pijn van scheiden. Hij speelde met dit script ruim 80 knotsgekke theatervoorstellingen, vooral in Nederland. Pairon zou daarop lange tijd niets meer publiceren. Begin 2009 maakte hij zijn veelbesproken comeback als dichter.
Vanaf februari 2011 toert hij met een stand-upcomedyshow door Vlaanderen en Nederland.