Chinees-Nederlandse bestsellerauteur valt voor Vlaamse volksdichter

Antwerpen, 23 januari 2013 • De Chinees-Nederlandse bestsellerauteur Lulu Wang is in vervoering geraakt van het werk van de Vlaamse dichter Marc Pairon. Over zijn ter gelegenheid van Gedichtendag 2013 verschenen dichtbundel ‘Minnedichter zkt Muze’ schreef ze:

‘De poëzie van Marc Pairon is verfrissend en fijnzinnig. Zelfs ruige, erotische dichtregels verliezen hun tedere en vrouwvriendelijke ondertoon niet. Met plezier lees en herlees ik ze. Ze ontroeren me, brengen me aan het lachen, huilen, denken en nadenken. Mijn diepe bewondering.’

Dat poëzie niet meer door een groot publiek gewaardeerd wordt, is verleden tijd. In 2009 werd Marc Pairon, dankzij de verkoop van zowat 60.000 dichtbundels dat jaar, door de pers uitgeroepen tot ‘meest gelezen dichter van Vlaanderen’.

Vorige maand verscheen van zijn hand het spreuken- en aforismenboek ‘Een doofpot is een Belgisch streekgerecht’. Ook deze publicatie zit op bestsellerkoers, want al na enkele weken gingen er ruim 6000 exemplaren over de toonbank.

Sinds Lulu Wang de poëzie van Marc Pairon ontdekte, is ze gecharmeerd door zijn literair werk: ‘Ik ken ondertussen al talrijke teksten van Marc uit het hoofd. Zijn gedichten zijn verrassend, openhartig, aangrijpend en helder. Geen wonder dat hij er wel in slaagt een groot publiek te beroeren.’

Momenteel werkt Lulu Wang, die binnen het Nederlandse taalgebied al meer dan 1,4 miljoen romans verkocht, aan de Chinese vertaling van Pairons gedichten. Er is zelfs sprake van een gezamenlijke publicatie, waarin de verschillen tussen een westerse en oosterse benadering van de dichtkunst centraal zullen staan.

‘Minnedichter zkt Muze’ telt vier hoofdstukken: ‘de minnedichter’, ‘de treurdichter’, ‘de doodsdichter’ en ‘de aforist’. Het boek is verkrijgbaar in de boekhandel voor slechts 5 euro.